Göçmen Olarak Geldiğimiz Toronto'da Ev Alıp Yerleşmek

Sene 2007 Türkiye…

Sabah 8:30 da açılan çalıştığım banka şubesinin önünde yarım saat öncesinden uzun kuyruklar oluşurdu..10 müşterimin en az 6 sı şunun için gelirdi bankaya ‘Mortgage hakkında bilgi almak’ … Aynı sene, ayda ortalama 40 konut kredisi kullandırırdık tabi iç dizaynı ve ekstra masraflar için olan tüketici kredisi sayısı da bir o kadar çoktu..Tek bir şubede kullandırılan konut kredisi adetleri o dönem tüm bankalar nezdinde bakarsak inanılmaz bir rakamdı…

Hatırladığım en düşük konut kredisi oranı aylık %0,74 yani yıllıkta %9..Tabi %1.35 ler 1.40 lar da vardı neredeyse %17…

Sene 2017 Toronto…

Hem Türkiye’de uzun yıllar bankacılık yaptığımdan bir yanı merak 😊 , hem de en kısa sürede Toronto’da bir ev almak istediğimden mortgage koşulları konusunda detaylı bir araştırmaya girdim.

İlk araştırma aşamasında bu konuda işinin ehli kişilerle goruserek, birazda kendi deneyimimi katarak genel çerçevede edindiğim bilgiler şöyle.

Kanada’ya gelip düzenli bir işe girip gelirini belirli seviyeye getiren, kredi skorunu olusturan( bu çok önemli! ) ve oturum iznini alan tüm göçmenlerin ilk başta düşündüğü şey burada bir ev almak oluyor. Çünkü benim yıllık %9 ları bulunca koştura koştura konut kredisi alınan ülkemde, burada neredeyse üçte biri oranında faiz oranlarının olduğunu görünce şaşkınlıktan ağzımız açık kalıyor haliyle. Buradaki konut fiyatlarının yıl bazındaki değer artışı da ilgi çekiyor haliyle..Ve neredeyse ödediğin kira tutarı kadar kendi evinin mortgage taksitini ödediğin için bir an önce ev sahibi olma isteği çok mantıklı Toronto’da.

Mortgage alırken,alınacak evin en az %20’si kadar bir paranın elinizde olması gerekmekte. Aslinda bu tutarin daha alti bir % ile de basvurunuzu yapabilirsiniz fakat burada mutlaka finans danismaniniza danismalisiniz. %20 pesinatiniz varsa bu size farkli avantajlar saglayabiliyor çünkü. Türkiye’de de evin değerinin %80 ini kadar kredi alabiliyorsunuz. Aynı şey.

Bunun dışında gelirinize ve kazancınıza göre mortgage ödeme planını şekillendirebiliyorsunuz.Şöyle ki, serbest çalışıyorsunuz ve yılın belirli dönemlerinde elinize toplu para geçen bir kazanç sisteminiz var veya bir yerde çalışıyorsunuz ve yılda bir kez bonusunuz var bu durumda ödeme planınızı yılda toplu bir ara ödeme yapacak şekilde şekillendirebilirsiniz.Genellikle bankalar size bu ara odeme tutarini ortalama %10-%15 ile sinirlarken bazi mortgage yetkili sirketlerden cok daha avantajli ara odeme kosullari alabilirsiniz.

Değişken faiz veya sabit faizli bir kredi mi almanız gerektiği yine çok önemli başka bir husus. Seçeceğiniz faiz oranı şekli size alacağınız kredide kar'da ettirebilir veya  yanlış bir faiz oranı şekli seçip zarar da edebilirsiniz.

Kredinizi erken kapatma durumunuzu dahi kredi alırken düşünmelisiniz.

Projeden yani (bizdeki tabiri ile temelden girilen ev) dediğimiz  evlerin nasıl kredilendirileceği ve şartları konularını da çok iyi araştırmak gerekiyor. Bu evlerin konut kredisine konu olabilmesi yani bu evler icin kredi cekebilmeniz icin farklı koşullar ve süreler var.

Faiz oranları ne kadar uygun olursa olsun, Kanada ülke ekonomisi daha sabit bir ülke bile olsa burada ev alırken yine de çok uzun süreli bir kontrata imza atıyor oluyorsunuz ve bu sizin eviniz..Ayrıca hem kendiniz hem de aileniz için yaptığınız önemli bir yatırım.

Bu arada burada mortgage koşulları araştırırken en hoşuma giden nokta sadece bankalara bağımlı kalmıyorsunuz. Kesinlikle süper bir avantaj bu. Ilk elden kredi verme yetkisi olan buyuk ve saglam kurumlar piyasanın ve bankanın altında fiyatlamalar yapabiliyor. O yüzden bankalardan fiyat alırken aynı zamanda bu şirketlerle de görüşmek çok faydalı olabilir.Yani dört bir koldan araştırma yapmak olmazsa olmazlar listemizin başı olmalı 😊

Fakat sanırım en önemli konulardan biri de (Türkiye’de de bu böyle) bu konuda donanımlı, sizi sizden daha fazla düşünen, gelirinize, ödeme koşullarınıza uzun vadeli planlarınıza bakıp size en uygun ödeme planını sunabilecek bu ülkeyi ve bu piyasayı gerçekten çok iyi bilen bir finans danışmanı ile bu süreçte birlikte hareket etmek.    



Krediye karar verip kullanım aşamaları konusu bir sonraki yazımda :)

Herkesin hayal ettiği o muhteşem eve en kısa sürede kavuşması dileğimle…

Sevgiler..

2 yorum: